Munkpeppar

Munkpeppar upprätthåller och balanserar den normala hormonfunktionen hos ston.Brunster och obalanser i hormonsystemet kan orsaka oönskat beteende, minskad prest

 

Munkpeppar upprätthåller och balanserar den normala hormonfunktionen hos ston.


Brunster och obalanser i hormonsystemet kan orsaka oönskat beteende, minskad prestationsförmåga, obehagstillstånd och även obekväma känslor hos ston och tikar. Ett balanserat hormonsystem minskar oberäkneligheten och gör ston mer samarbetsvilliga och trevligare att handskas med. Även hos hingstar och hanhundar kan besvärligt och aggressivt beteende orsakas av rubbningar i hormonbalansen.


Munkpeppar går även under namnet kyskhetsträd, eftersom det i enlighet med sitt namn är en ört som upprätthåller en normal hormonfunktion*.


Chia de Gracias munkpeppar kan ha positiva effekter när ston eller tikar har ”den tiden i månaden”: när allt går fel och inget känns bra!


Dosering:

Häst (500 kg):

1–2 msk/dygn vid kontinuerligt bruk, annars enbart under brunsten 3 msk/dygn.Hund:

1/3 tsk - 1,5 tsk vid kontinuerligt bruk, annars enbart under löptiden max 2 tsk/dygn.


1 msk = 8 g, 1 1 tsk= 2,7 g.


Kan öka dopaminmängderna och därmed är rekommendationen för karenstid 48 h.


Kan användas i kombination med djävulsklo, i vilket fall munkpepparen upprätthåller normal hormonfunktion och djävulsklon lättar på smärtor i bäckenbottnets muskler. Kan även kombineras med kamomill, som har en lugnande inverkan på lynnet.


Mera information

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/vitex-agnus-castus


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=vitex+agnus+hormon


https://sv.wikipedia.org/wiki/Kyskhetstr%C3%A4d
Mot svaga brunster och problem med att bli dräktigt kan du prova östrogenhaltiga och livskraftshöjande örter såsom nässla, rölleka, salvia, maskros, libbsticka, kvanne och nässelrot.