Kiselgur

Kiselgur innehåller hela 94,2 % kisel, som är ett viktigt spårämne för benens, ledernas, tändernas, hårens och hudens välmående, men är också mycket mer!Kisel ä

 

Kiselgur innehåller hela 94,2 % kisel, som är ett viktigt spårämne för benens, ledernas, tändernas, hårens och hudens välmående, men är också mycket mer!


Kisel är ett viktigt spårämne för benstommens, senornas, ledernas, tändernas och hudens välmående. Dess närningsämnen upprätthåller kvaliteten av hornämnet och pälsen, starka och flexibla leder, välmående hud samt stark benstomme.


Brist på kisel har visats bromsa tillväxten och försvaga skelettet. Dålig päls och svaga hovar kan också vara ett tecken på brist på kisel.


Kiselgur upprätthållar upptaget av näringsämnen, den saktar in näringsämnernas gång i matsmältningskanalen, då matsmältningskanalens enzymer får mera tid för att bryta ner näringen. Kiselgur används ofta som tillsattsämne i foder, eftersom det binder skadliga ämnen i tarmsystemet. Den binder även tarmgaser och minskar födans fuktinnehåll i tjocktarmen och gör avföringen stelare. Kiselsyra ar uppskattats ha en förmåga att normalisera mikrobflora.


Mängden kisel i kroppen minskar med åldern, så hos oldrande djur kan det finnas skäl att öka mängden kisel i fodringen.


Kisel rekommenderas särskilt till islandshästar, som kan utveckla hudproblem i Sverige och Finland.


Kisel, som utgör den största delen av kiselgur, är avgörande för kollagenbildandet, särskilt tillsammans med vitamin C, och stöder hudens regeneration och dess välmående. Kollagen hålelr huden, lederna, senorna och andra vävnader starka och funktionella. Cirka 25-30 % av kroppens protein är kollagen, som stärker vävnader. Till och med 70 % av ledbroskproteinerna är kollagen.


Kiselgur passar bra för upprätthållandet av hästens naturliga tarmhygien.


Dosering:

häst 500 kg:

1 msk till 5 deciliter vätska /


1–2 msk 1 - 2 ggr om dagen.


1 msk = 5 g.


Om tarmhygien: Det lönar sig att ta täckprov av hästen på våren och hösten före någon slags parasitbekämpning eller avmaskning påbörjas. Ifall båda täckprovena är rena (maskägg mindre än 200 epg) fortsätts provtagning två gånger per år. Ifall gränsvärdena överskrids eller om hästen visar symptom på inre parasiter, t.ex. oförklarlig magring, uppblåshet, försämrad pälskvalitet, koliker och/eller gnuggar svansen, är det rekommenderat att ta ett nytt täckprov. Upprätthållet av tarmhygienen kan även kombineras med produkten Fight the Worms 1.


Kiselgur passar även för utvärtes bruk. Den minskar luktbildning. Det kan strös på dyngor och i boxen och så minska mängden flugor och skadedjur.


Chia de Gracias kiselgur är tillverkat av encelliga mikroorganismer som levt i sött vatten och vars cellväggar ansamlat kisel för att skydda cellernas tillväxt och cellen själv. Det sägs att kiselgur från sötvatten är renare än kiselgur från saltvatten.


Näringsämnesinnehåll:

Kisel 94,2 %, kalcium 0,3 %, natrium 1,0 % och fosfor 0%.